Българска шевица върху чинии

Шевица от района на Чипровци украсява порцеланови съдове

Да се радваме на българската шевица – навсякъде! Това е една хубава традиция, която продължава с пълна сила. Оказва се, че такова е желанието на много хора – българската шевица да присъства на различни места в бита.

Шевицата е част и от  логото по повод  председателството на България на Европейския съюз, от началото на 2018 година. Но приятните изненади продължават.

Кулинарката Божана Кацарова реши да сервира храна в чинии, обточени с шевици. Изящните порцеланови съдове в който тя постави храната на гостите си, е с шевица от района на Чипровци. Тя е с характерната за региона форма, стил и цветове. Гостите бяха много впечатлени от оригиналните порцеланови чинии с шевица, заради тяхната уникалност и българският мотив. Младата кулинарка постига целта си, не само да впечатли гостите, но и да разпространи старото българско изкуство с помощта на медиите, навсякъде по света. Не случайно от не традиционните съдове се храниха хора от различни професии и националности. Снимките от обяда на Божана ще бъдат публикувани в различни издания, не само в България. Посланието е – да не забравяме своите корени, да сме посланици на българското с всяко свое действие и да подкрепяме творците, които го правят част от деня ни.

 

27 thoughts on “Българска шевица върху чинии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.