Български народни носии, хора и ритми в центъра на Милано

Нашенци в народни носии предизвикаха възторжени възгласи  “Браво, българи!” налодниносии

По-вече от 800 българи, пременени в гиздави народни носии тропнаха народни хора на площад в Милано. Това се случи пред Замъка на  Сфорците в столицата на модата. Български емигранти от цяла Европа, пристигнали от 11 страни и обхванати в 40 фолклорни и танцови групи взеха участие в събора “На мегдана на другата България”. Този събор се провежда за четвърти път и събира все по-вече любители и привърженици на българските народни танци. Събраха се и жители и гости на Милано. Те възторжено и шумно аплодираха българските танцьори, дори се хванаха и те на хорото. Възгласи “Браво, българи!” се чуваха на площада пред 15 вековния замък.

Един от най-красивите площади в Милано – Чита ди Ломбардия бе мястото на основното и официално събитие – концерт и събор на тема “Нашенските  обичаи”.

Докато се придвижваха участниците в красиви народни носии от сборния пункт към мястото на събитието, нашите български  мелодии и ритми завладяха Милано. В метрото и навсякъде по този маршрут – по стълби и тунели звучаха тъпани и гайди, виеха се хора и кънтеше “Назад, назад, моме Калино”.

По-късно създателката на събора припомни как е започнало това начинание през 2014 година в Лион – Франция. Всяка година се сменя града домакин и държавата, но българските носии, ритми и обичаи са неизменни. Настроението, което те носят е неописуемо и приповдигнато, зареждащо и завладяващо.

 

46 thoughts on “Български народни носии, хора и ритми в центъра на Милано

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.