Музей на занаятите и на народните носии

Народните носии и ризите с шевици са част от първата изложба

Нова изложбена зала на народните носии и занаятчиите отваря на Коледа. В село Каравелово доказаха, че да си наследник на българските традиции е не само фраза, а нещо върху което трябва да се работи неуморно. И за докажат това, ще  открият изложбена зала на народните носии и другите занаяти които се развиват в селото, което се намира до Карлово.

А най-хубавото е, че има какво да бъде показано в тази уникална експозиция. Много хора  от Каравелово продължават традицията и изработват различни предмети, които са част от българското творчество. Те дори ги развиват, но без да пренебрегват старите традиции. Най-голямо място ще бъде отделено на народните носии. Освен че жителите на селото са съхранили много от тях, има и хора които ги изработват в онзи вид, който познаваме от книгите, учебниците и филмите. На 24 декември – Рождество Христово, музеят – изложбена зала ще бъде осветен и официално открит.

Нашиване на шевици, дърворезба, тъкачество и други занаяти ще представят свои творби в новата зала.

Друга родолюбива изненада която предстои, е поставянето на стан за тъкане на платовете, от които са се изработвали шаяците и другите тъкани за народните носии. Който иска да изучава този занаят, ще може да  го направи и да тъче на стана  в новата зала на занаятите.

Едно коледно чудо по български, ще зарадва хората които ценят и обичат народното творчество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.