Музей-училище в Добрич приютява работилница “Български искрици”

Деца от Добрич се учат на български занаяти

Едно уникално място за деца и по-големи ученици има в Добрич. То ще учи подрастващите на занаяти и умения, които няма къде другаде да бъдат видени. Като например шиенето на уникалните шевици. Школата  се нарича „Магията на българската шевица“. Различните начини на везане, бодове и други умения ще придобият момичетата в тази работилница. Тя обаче не е единствена в новото училище-музей. В клас по грънчарство ще могат да се включат децата, които имат интереси към  този занаят.

Но най-важното е, това да става с радостно и празнично усещане, което да дава възможност на малчуганите да приемат всичко което се случва в неделното училище с лекота. Изпълнителката на народни песни Галина Дурмушлийска, също ще работи с децата. Тя ще ги запознава с певческото  творчество и ще издирва гласовите сред тях. И не само това. Те ще могат да се докоснат до характерните за българите народни инструменти и да посвирят на тях.

Дърворезбата е друг български занаят, който децата могат да научат от майстора в тази област Койчо Колев. Уникалното училище дава още възможности, чрез други работилници и професионалисти, готови да помогнат.

 

565 thoughts on “Музей-училище в Добрич приютява работилница “Български искрици”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.