Нов фестивал на народното творчество радва жителите на Харманли и гостите

‘’На хармана” – така нарекоха първия фестивал на народното творчество, който се проведе в Харманли и е посветен на българското народно творчество.

Магията на нашето музикално и певческо изкуство завладя всички, дошли да му се насладят. Песни и танци на различни състави от региона и страната веселиха присъстващите.

Събитието започна с водосвет за здраве,  благоденствие и богата реколта по харманите.

 

фестивал на народното творчество

Народната певица Валя Балканска, превърнала се в емблема на родопската песен извиси глас и даде начало на събора. Концертът и продължи около час и изпълни сърцата на присъстващите с радост.  Съпроводът на гайда пък ги накара да се вгледат  дълбоко в българското в душите си.

През целия ден талантливи изпълнители – певци и танцьори представяха българското народно творчество. Публиката не остана равнодушна и много хора се хванаха на хорото. То се изви “На хармана” в съпровод на нашенската хороводна музика.

 

Пресъздадени бяха народните обичаи „гроздобер” и „вършеене на жито”.

Гроздобер

Но какво е фестивалът на народното творчество без вкусните наши ястия. Опашки от чакащи да опитат от чевермето, готвените специалитети – боб, картофи, готвени меса и др, имаше пред кулинарните шатри. “Облизаха си пръстите” и хората решили да опитат меда, тахана и другите сладости които се предлагаха на събора в Харманли. И любителите на вино  не скучаеха, защото производителите се бяха погрижили да има различни видове от древната напитка или казано по друг начин да се пие “от извора”.

 

Един ден изпълнен с душевна наслада от българското народно творчество предостави на присъстващите фестивалът “На Хармана”. Защото всяко докосване до нашите традиции е един вид възраждане, не само за самите обичаи, които излизат “’на светло” но най-вече за нас – българите!

 

35 thoughts on “Нов фестивал на народното творчество радва жителите на Харманли и гостите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.