Чипровски килими огряха столицата на Словакия

Изложба на чипровски килими в Братислава

До 3 ноември 2017 година това изключително народно изкуство- чипровските килими, ще ни представя в Братислава. Формалният повод е предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 год.
Изложбата, която се намира в Българския културен институт в словашката столица е част от проявите предшестващи нашето председателство. Така различните народи ще се запознаят по-отблизо с българското народно творчество. А има толкова много за опознаване! И докато ние не забелязваме красотата и магията на българските творения, то за хората които ги виждат за първи път това е истинско духовно преживяване.чипровски килимТака се случи и в Братислава при откриването на изложбата на чипровски килими. Те са част от фонда на Етнографския музей в Берковица.
Огряха като слънце залата и развълнуваха публиката не само с прекрасните си цветове и шарки, но и с факта, че са ръчна изработка.
Същото се отнася и за гоблените – още едно уникално творение на българката от времето на Възраждането. За щастие то не е забравено и до днес, а се развива и предава от поколение на поколение.
Ако се вгледаме в орнаментите, цветовете, интересните форми на чипровските килими, ще видим светът на българина – необятен и изпълнен с радост, копнежи по бъдещето и много, много мъдрост. В тях са вплетени нашите обичаи и традиции – целият живот на народа.
Сигурно затова чипровските килими отдавна са оценени от света. Но не само от хората които им се възхищават като на произведения на изкуството, но и от Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.
През 2014 година чипровските килими бяха вписани в Световната представителна листа на нематериалното културно наследство.

изложба на чипровски кил.
Това даде развитие на този занаят за ново Възраждане в района на Чипровци и Берковица. Българското изкуство продължава да вълнува и топли сърцата на хиляди хора в целия свят. Килимарството като част от българското народно творчество ще покорява и сърцата на хората в Братислава.

168 thoughts on “Чипровски килими огряха столицата на Словакия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.