Дельови празници в Златоград – тържество на българския дух и самобитност

Навършват се 240 години от рождението на легендарния Дельо войвода

Скоро предстоят празниците в Златоград, посветени на Дельо войвода по повод 240 г. от неговото рождение. Народният закрилник е тачен и обичан както от хората от Златоград, така и от всички българи. Той е бил защитник на бедните и онеправданите по време на турското робство. На мястото, на което е бил прострелян е поставен мемориален знак, а песента за Дельо войвода остава завинаги в Космоса.

Дельови празници

Дельови празници

Дельовите празници в Златоград се провеждат всяка година в края на месец септември и се радват на голям интерес. И има защо. Един пъстър свят от миналото се разкрива пред гостите. Това става благодарение на облекла от времето на Възраждането. Днешните жители на града влизат в образите и в дрехите на своите предци. Така старите носии “оживяват”, а красотата на сукманите, белите ризи с шевици, калпаците, потурите и други елементи засиява. Пада прахът на времето и остава само красотата, сътворена от трудолюбивите български ръце.

Малките калдаръмени улички на Златоград се изпълват с хора, които имат възможност да опитат специалитети от миналото – от местни ястия до сладкиши. Преоблечени като търговци и занаятчии хора, пресъздават атмосферата на пазарния ден от преди сто години.  

По улиците могат да се видят образите на влиятелните хора  – попът и чорбаджията, после идват момите, ергените, коконите и всички живели някога на това прекрасно място в южната част на Родопа планина. И всичко това благодарение на дрехите.

Златоград

Празникът е под мотото “Един пазарен ден отпреди 100 години”. В него има всичко – продавачи, купувачи, занаятчии, случайни минувачи. Костюми от онова време обличат почти всички златоградчани – от кмета до малкото дете. В този своеобразен карнавал участват и гостите на събитието. Всеки, който иска може да влезе в образ.

Какво трябва да знаем за Дельо войвода и неговото дело?

Дельо войвода
Паметника на Дельо войвода в Златоград

Той е действал с четата си в Централните Родопи. Борил се е против насилствената смяна вярата на българите, които са живели в тази част на България. През 1720 година войводата е начело на обединените хайдушки дружини, които отмъщават за убийството на 200 души, отказали да предадат вярата си. Според преданието – “Дельо го куршум не фата и сабя не сече”. Неговите подвизи са увековечени в песни и легенди.

2017 г. е обявена за година на Дельо воевода, поради факта, че се навършват 240 години от рождението на легендарния защитник на българите.

 

144 thoughts on “Дельови празници в Златоград – тържество на българския дух и самобитност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.