Оригинални хайдушки оръжия и конкурс за автентична носия

 Посрещнете Еньовден със сдружение „Хайдути“ на събора „Хайдут Генчо“.

От 22 до 24 юни в местност Дюлите край Хисаря ще се проведе станалият вече традиционен събор „Хайдут Генчо“, организиран от Сдружение „Хайдути“.  Задължително облекло за гостите и участниците е народната носия.  Организаторите са поканили певци и състави, които ще държат висок градуса на настроението.

хайдути еньовден събор
На 24 юни тези, които участват  в събитието ще могат да посрещнат при големия камък, насред поляната на събора, точно в 5,30 ч. първите слънчеви лъчи на Еньовден, и да се потопят в   тайнството на празника. Малко по-късно в този последен фестивален ден, в 9,30 ч. ще се изпълни обичаят Еньова буля. Моми и невести ще извършат своето магично наричане за здраве и добруване на всички присъстващи. Те ще  бъдат преведени през поляната, за да за да минат под изплетени от целебни билки венец.

Всички желаещи могат да отворят старите бабини ракли и да извадят оттам грижливо пазените чеизи, надиплени с много любов и предавани от поколения, за да се включат в конкурса за автентична женска и детска носия и хайдушко облекло. Записването за участие в надпреварата ще се извършва на място до 10,30 ч. на 24 юни.

А покрай това ще има подредена и изложба на автентични носии от Хисаря, както и на оригинални хайдушки оръжия.

Кулминацията на програмата ще е възстановката „Хайдут Генчо”.

По време на фестивала ще се проведат и традиционни български борби. А изкушените от кулинарията ще може да опитат току-що изпечения в подница хляб.

92 thoughts on “Оригинални хайдушки оръжия и конкурс за автентична носия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.