Карнобатска носия и карнобатска шевица

„Нося карнобатската носия в сърцето си. Тя беше за мен най-красивата “ – каза бившият премиер на страната, Симеон Сакскобурготски.

селоподвис

Майката на Н.В Симеон II –Царица Йоанна, също е обличала карнобатска носия. Тя е имала впечатляваща колекция от български народни носии от различни райони  на страната. Но най-често слагала тази от Бургаския край. Симеон Сакскобурготски, който бе специален гост на тържеството по зарязване на лозята в масивите на Карнобат, разказа за този свой незабравим спомен .

Красотата, пъстротата  и колорита на карнобатската носия са причина за това, той да пази мил  спомена за нея. Освен неговата майка – Царица Йоанна, неговата дъщеря – княгиня Калина, също  избра за своята сватбена рокля мотиви от българската носия.

Ето и една автентична песен от карнобатския край,  която показва колко гиздава е красива е била българката в този край:

Недо, бяла Недокарнобатсканосия2

Недо, бяла Недо, джанъм,

глава ли та боли, джанъм,

или клето сърце, джанъм?

– Ни ма глава боли, джанъм,

нито клето сърце, джанъм,

шийка ма боли, джанъм,

за жълти алтъни, джанъм,

кръстчето ма боли, джанъм,

за кован коланец, джанъм.

( с.Подвис, Карнобатско)

Колоритното “касъче”

“Касъче”, “късак” или още “ късе” е основна отличителна дреха в дамската носия на карнобатско.  Това е връхна дреха от Севернокарнобатския край, характерна за сукманената носия на този район. Облича се на празник  или когато е студено, носи се и от моми и от невести. Шие се от черен шаяк, но е изключително колоритна и впечатляваща дреха. Има  цял гръб и е без ръкави. Двете предници са разширени и разкроени с клинове, които са вмъкнати от раменната извивка (наречени „башове”). Дълъг (или по-точно – къс, от там е и името – “късак”) е до под кръста.

Отпред е отворен, а около врата има малка якичка (2-3 см.). На дясната предница има външен джоб. Украсата е  изключително богата, това го прави уникално и забележимо. Съединителните шевове са подчертани със син гайтан, и външните му ръбове са обточени с по три реда черен гайтан. На предниците и раменните извивки има избродирани с червени, сини и жълти конци спираловидни орнаменти, които тук наричат „малки криулци” или „кукли”. Декорацията на гърба е най-интересна и ярка. По клиновете с верижен бод (синджир бод), с разноцветни копринени и вълнени конци са извезани двойни или тройни спирали. Те се , наричат „големи криулци”, и наподобяват връх на клонче. Към тях са пришити помпони от копринени конци-  „китките”. Други, по-дребни орнаменти подсилват този растителен характер на украсата.

През студените зимни дни пъстрото “късе” се носи върху” салтамарката”. Тя е изработена от тъмносин или черен шаяк. С дължина до кръста, с дълги ръкави и с предници, които също не се притварят. Богатите жени се отличавали, те  носели салтамарка от сукно, подплатена с агнешки кожи.

По кройка и декорация връхните женски дрехи в селищата северно от Карнобат напомнят на връхните дрехи от други краища на българската етническа територия, но с украсата си носят и неповторимата специфика на района.

И вие може да видите и почувствате красотата и колорита на карнобатската носия. Вземете си от нашите дамски блузи с карнобатска шевица!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.