Да спасим Пангаловата къща – подписка и онлайн петиция се борят да съхранят архитектурния паметник

Символът на Родопите е на път да се срути, няма кой да се погрижи за уникалното творение

Къща със 160 прозорци, с архитектура на която могат да завидят и дворци, се руши и всеки момент може да падне и ни остави без уникално наследство. Въпреки че има 17 наследници, няма кой да се погрижи за нея. Време е  да го направят държавата и обществото. Инициативата започва читалище “Балкански просветител” в Смолян.

пангаловакъща1

Внушителната сграда е строена през 1860  година за търговеца Васил Пангалов и се намира в кв. Райково. Той поискал да му вдигнат къща на три ката и можел да си я позволи. Търговията с аби и шаяци, която въртял с гърците му донесла голямо богатство. И като всеки българин той поискал – дом. За своето семейство, деца и внуци. Последните загубили интерес към къщата, щом се разбрало, че не могат да я продадат изгодно. Не е наша работа да ги виним, но е необходимо да положим усилия за спасяването на монументалната възрожденска къща.

пангаловакъщаДнес емблемата на някогашното с. Райково, сега квартал на Смолян, се е превърнала  в развалина. А преди 160 години е привличала погледите с бароковия си стил и  невероятно доброто строително изпълнение. Къщата е паметник от национално значение.

Всеки българин, който милее за родното наследство и се гордее с постиженията на нашите деди може да се включи в подписката или онлайн петицията за спасяването на Пангаловата къща. Ние от сайта NarodniNosii.bg също подкрепяме инициативата. И няма как да не го направим. Нашата кауза е да бъде съхранено и запазено за поколенията всичко българско, да го оценим и му се радваме истински и най-вече да полагаме усилия за неговото присъствие в целия му блясък. Такава трябва да е и съдбата на пангаловакъщаПангаловата къща – реставрирана, със светлина във всички 160 прозореца, за да има светлина и в душите на българите. И възродена за нов живот.

 

Ако и вие искате да участвате в  спасяването на тази емблема на Родопите можете да се включите в подписката тук.

 

 

331 thoughts on “Да спасим Пангаловата къща – подписка и онлайн петиция се борят да съхранят архитектурния паметник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.