Как да се изгубим и намерим в Ню Йорк с актрисата Ванина Кондова

lost-found
Фотограф: Ким де Сози


Ако наскоро сте гледали „Американски богове“ по едноименния роман на Нийл Геймън, то вероятно вече знаете чии божества са имали късмета да влязат в сюжета. Сега ви предстои да разберете повече за виновника, донесъл българските „богове“ на американска земя.

Тя е Ванина Кондова – млада и талантлива българска актриса, която от няколко години живее и работи в Ню Йорк. Едновременно с това успешно жонглира с ангажименти в Лондон и България.

Биографията ѝ включва участия в много театрални постановки, сред които са:

„Алегория от пещерата”, „Падането, Берлинската стена“, „Последните 15 минути на вечеря между стари приятели“, „Наемателят“, „Момичетата от фабриката“, „Съдебна игра“, „Белградска трилогия“, „Седем“ и „Тленна прах“.

Ванина има изяви и в телевизията, сред които е участието ѝ в сериала „Дървото на живота“. Носителка е на няколко награди, включително и приз за най-добра актриса на випуска, връчен ѝ от Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство.

Най-новият проект на Ванина се казва “Lost &Found, NY”, или  “Изгубени/Намерени в Ню Йорк”. Това е авторски сериал, който илюстрира неволите на актриса-емигрантка в Ню Йорк. Всеки епизод проследява интересните и забавни ситуации, в които тя попада. Стилът на шоуто е забележителен и поднесен с нотка ирония.

Повече за Ванина и забележителните неща, с които се занимава, ще ни разкаже самата тя в следващите редове:

 

Народни Носии: Завършила си НАТФИЗ, след което и консерваторията по актьорско майсторство “Atlantic Acting School” в Ню Йорк. Как избра пътя на актриса и какво те отведе в Ню Йорк?

Ванина: Винаги съм искала да се занимавам с изкуство. Е, имах кратко отклонение по времето, когато исках да стана моряк, но ми казаха , че “жените не могат да яздат кораби”, а и не можех да плувам много добре, та това отмина от само себе си. Бях доста малка, когато чух, че някой играе в театрална студия на 16 години и си казах, че ще изчакам да стана на 16 и ще започна. След завършването си на НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова и сезон в Бургаския театър, бях приета да специализирам в Ню Йорк и избрах “Атлантик”, защото само там преподаваха актьорска техника, създадена от драматурга Дейвид Мамет и актьора Уилям Мейси. Беше вълнуващо да съм част от нещо ново и бях много горда с това, че съм първият им студент от България.lost-found

 

Народни Носии: Занимавала ли се с много и интересни неща. Какво истински те вдъхновява и мотивира?

Ванина: Вдъхновява ме да мисля, да откривам нови светове, а с всяка роля имаш тази възможност. Затова и в театъра най-много обичам репетиционния процес. Чрез сериала открих и силата да създаваш нещо свое и я намирам за много мотивираща. Оказва се, че когато създаваш, изпращаш положителна енергия на света, а всеки иска да е част от нещо позитивно и много хора започват да откликват и да те подкрепят.

 

Народни Носии: Ще споделиш ли твое интересно преживяване, свързано с актьорската професия? А коя е най-голямата трудност, с която си се сблъсквала?

Ванина:  Може би най-важното, което съм научила в Ню Йорк е фактът, че “звездите” са хора от плът и кръв, с много колебания в себе си. И като че ли, колкото са по-успели, толкова по-нормално се държат. Най-голямата трудност е била да проявя търпение и да вярвам, че нещата ще се получат по един или друг начин.

 

Народни Носии: Разбрахме, че си работила съвместно с един от синовете на Стивън Спилбърг. Ще ни разкажеш ли малко повече?

Ванина: Да, участвахме заедно в “Белградска Трилогия”, което Теодор Петелов продуцира в Ню Йорк. Казва се Сойер Спилбърг и е невероятно скромен и приятен актьор, дори срамежлив. Никога не коментирахме кой е баща му, но Стивън Спилбърг дойде да гледа последното ни представление, заедно с Холи Хънтър и част от семейството си. Най-трудното беше да си върша работата, доколкото мога и да не мисля за това кой ме гледа в този момент и какво означават за мен неговите филми.

lost-found

Народни Носии: Има ли роля, която си пресъздала и е оставила в теб специален спомен?

Ванина: В Ню Йорк няма репертоарни театри, репетициите са интензивни, представленията се играят всеки ден в продължение на месец-два и след това се минава към следващото, а аз обикновено преживявам края им тежко. “Наемателят” беше сложна пиеса, с голям екип и много импровизация и като цяло се случи в особен за мен момент. Моят финален мизансцен включваше отварянето на някакво чекмедже в стаята на човек, който беше отхвърлил любовта на моята героиня. Нещо се случи по време на последното представление и аз така и не стигнах до чекмеджето. На другия ден се разхождах из вече празната зала, докосвах реквизита и си взимах довиждане с пиесата. Отворих чекмеджето и вътре намерих една роза, която партньорът ми бе оставил за мен предишната вечер. Това е нещо малко, може би незначително, но за мен си остава пример за това как изкуството ни прави по-малко егоисти.

 

Народни Носии: Да поговорим за последния ти проект – сериала “Lost &Found, NY”. Как възникна идеята за него, какво е неговото послание и към кого е насочен?

Ванина: След няколко години сблъскване с нюйоркската действителност, започнах да пиша пътепис за живота си там – за културните разлики, актьорските прослушвания и самия град. Споделих написаното с оператора Калин Иванов, режисьорката Ана Атанасова и сестра ми, актрисата Дария Кондова, които също живеят в Ню Йорк, и така се роди идеята да направим сериал. Започнах сценария начисто, тъй като диалогът изисква съвсем различен ритъм от прозата, но стъпих изцяло върху собствените си преживявания. Посланието му е, че намираме това, което търсим не където очакваме. Затова и всеки епизод е озаглавен различно – веднъж се търси равновесие, веднъж – увереност и т.н. Исках да достигна както до нюйоркските си колеги, които да потупам по рамото, така и до близките си в България, на които да споделя неща, които човек трябва да види, за да разбере. А и, честно казано, просто исках да си излея душата, но с усмивка на уста.

lost-found

Народни Носии: Ти си в ролята на главната героиня? До колко се припознаваш с нейния образ и преживявания? Какво всъщност e да си българка в Ню Йорк?

Ванина: Въпреки, че много от ситуациите в сериала са вдъхновени от истинския ми живот, за мен като актриса беше необходимо да се разгранича поне малко от героинята. Мисля, че аз самата съм по-импулсивна и внушавам малко повече респект, или поне така са ми казвали. Когато я пишех, мислех за скритите си страхове. Може да се каже, че тя е интровертният ми вариант. Това ми беше по-интересно и от комедийна гледна точка. Така, например, ние обичаме Чарли Чаплин, защото прави грешки и се спъва, както ние всички мислим, че постоянно се спъваме. Въпросът е да има надежда, че ще се изправим. А да си българка в Ню Йорк има своите преимущества – можеш да говориш на български колкото си искаш и, в повечето случаи, никой не те разбира. Хората като цяло не знаят много за България – най-много да са имали някой колега в университета – и са винаги добре настроени. Да си българска актриса в Ню Йорк е малко по-особено, заради акцента и преодоляването му, както става дума и в самия сериал.

 

Народни Носии: Кои са другите членове от екипа на “Lost &Found, NY”?

Ванина: Останалите изпълнителни продуценти са носителят на три награди “Еми” за операторско майсторство Калин Иванов, режисьорът Ана Атанасова и сестра ми Дария, която също е актриса. Калин и аз режисирахме сериала заедно, като снимахме изцяло в Ню Йорк с международен екип от България. САЩ, Канада, Китай, Франция, Полша, Италия, Сърбия, Гърция и Нова Зеландия. Оригиналната музика е дело на американския композитор и пианист Алън Уеър. В Епизод 2 участва и носителят на две награди “Тони”, драматургът Грег Котис.

 

Народни Носии: Вече излезе и втория епизод на сериала. Къде можем да го гледаме?

Ванина: Сериалът е на разположение в Youtube:


 

Народни Носии: Има ли други проекти, с които се занимаваш в момента и какво планираш за в бъдеще?

Ванина: Имам повече проекти и идеи, отколкото време. Искам да довърша пътеписа си, да проведа още един от актьорските уъркшопи, които водя вече няколко пъти в България, да прекарам малко време в Лондон, където също имам приятели, с които искам да работя, имам и сценарий за пълнометражен филм, който някой ден желая да направя и повече от всичко искам да играя. А къде – вече няма значение, светът е малък.

 

Народни Носии: Липсва ли ти България?

Ванина: Да, винаги.

 

Народни Носии: Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

Ванина: Да бъдат себе си. Винаги е на мода.

 

Благодарим на Ванина за нейната откровеност!

Пожелаваме на нея и на екип на сериала “Lost&Found, NY” много успехи и нестихващ ентусиазъм, за да правят това, което обичат.

45 thoughts on “Как да се изгубим и намерим в Ню Йорк с актрисата Ванина Кондова

 • 05.10.2018 at 22:00
  Permalink

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 • 09.10.2018 at 16:41
  Permalink

  Hello! Someone in my Myspace group shared this
  website with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Terrific blog and great design and style.

 • 09.10.2018 at 17:38
  Permalink

  I’m gone to say to my little brother, that he should also visit
  this web site on regular basis to get updated from
  newest news update.

 • 09.10.2018 at 23:47
  Permalink

  If some one wishes to be updated with hottest technologies afterward he must be visit this web page and be up to date all the time.

 • 16.10.2018 at 17:17
  Permalink

  Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is just
  nice and i could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.

  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 • 20.10.2018 at 0:40
  Permalink

  Thanks a lot for sharing this with all people you really recognise what
  you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally
  seek advice from my site =). We may have a link alternate contract between us

 • 23.10.2018 at 9:24
  Permalink

  Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult
  time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most
  blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 • 24.10.2018 at 17:29
  Permalink

  Article writing is also a fun, if you know after that you can write otherwise it
  is complicated to write.

 • 25.10.2018 at 0:42
  Permalink

  I absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write regarding here.

  Again, awesome blog!

 • 09.11.2018 at 5:10
  Permalink

  The other day, while I was at work, my sister
  stole my iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 • 10.11.2018 at 7:09
  Permalink

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room
  mate! He always kept talking about this. I will forward
  this page to him. Fairly certain he will have a good read.
  Many thanks for sharing!

 • 11.11.2018 at 4:44
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite certain I will learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 • 17.11.2018 at 3:31
  Permalink

  Sling tv coupons and promo codes for november 2018
  Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it,
  you are a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back
  later on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice evening!
  Sling tv coupons and promo codes for november 2018

 • 17.11.2018 at 15:52
  Permalink

  You are so interesting! I do not think I’ve truly read through something like that before.
  So great to discover another person with a few original thoughts on this subject.
  Seriously.. thanks for starting this up. This site is something
  that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • 20.11.2018 at 0:09
  Permalink

  Wonderful article! That is the kind of info that are meant to be shared across the web.
  Shame on Google for not positioning this publish higher! Come on over and discuss with my site .
  Thanks =)

 • 21.11.2018 at 17:37
  Permalink

  When some one searches for his necessary thing, therefore
  he/she wants to be available that in detail, therefore that
  thing is maintained over here.

 • 07.01.2019 at 7:13
  Permalink

  What’s up to every one, it’s truly a good for me to pay a quick visit this website, it includes precious
  Information.

 • 09.01.2019 at 2:46
  Permalink

  My family members all the time say that I am killing my time here at net,
  however I know I am getting familiarity daily by
  reading such fastidious posts.

 • 13.03.2019 at 21:28
  Permalink

  Your means of explaining the whole thing in this post is genuinely nice, all can easily be aware of it, Thanks a lot.

  viagra [bit.ly] Buy Cheap Viagra Online

 • Pingback: carhartt wip sunder t shirt black

 • 21.04.2019 at 17:12
  Permalink

  Its such as you learn my mind! You seem to understand a lot about this, like you wrote the e book in it or something.
  I think that you simply could do with some % to drive the message house
  a little bit, but other than that, this is fantastic blog.
  An excellent read. I’ll definitely be back.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.