ЮНЕСКО изпраща представители в Калофер за мъжкото хоро на Богоявление

Мъже облечени в народни носии – с бели кенарени ризи с красиви традиционни шевици, играят мъжко хоро във ледените води на Тунджа.

мъжко хоро2

Ритуалът е хвърляне на кръста във водата за здраве на  Богоявление. Такава е традицията от десетилетия в града на Ботев. Участниците се множат всяка следваща година, славата на това събитие отдавна е минала границите на България. Идвали са телевизионни екипи от Франция, Русия, Китай и други страни да заснемат това невиждано другаде и величаво нашенско мъжко хоро в ледени води. Туристи и гости идват всяка година, за да присъстват на прословутото ”мъжко ледено хоро”.

Тази година се очаква на Богоявление да присъстват наблюдатели, пратеници на ЮНЕСКО.

Те ще заснемат и запишат абсолютно всяка стъпка и всеки етап от подготовката на мъжкото хоро до неговия финал. Обичаят е от незапомнени времена, изпълнява се само тук в Калофер.

С него града кандидатства за включване в Списъка на световно културно наследство. Унгарски етнолози са изпратени от ЮНЕСКО да присъстват и документират въпросното събитие.

Интересна подробност е, че тази година желание не само да гледат и снимат, но и да участват са изявили гости от Украйна и Норвегия. Те научили за него от Интернет и много се впечатлили.

студът-не-попречи-на-леденото-хоро-в-калофер

За да няма болни и настинали от ледената вода на реката, местните си имат специална подготовка. Те се шегуват, че основното в тази подготовка е греяното червено вино, с което се подгряват участниците предната нощ, докато обикалят домовете на съгражданите си. Не е за вярване, но е имало години в които са разбивали леда по река Тунджа, за да могат да влязат и играят своето ритуално хоро в нея. От години, сред участниците има и деца. Това е велико преживяване да тях и техните семейства.

66 thoughts on “ЮНЕСКО изпраща представители в Калофер за мъжкото хоро на Богоявление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.