Накити и украшения в българските народни носии

Накитите са предназначени  да дадат завършеност и блясък на  традиционната българска носия. Те са  изработени основно от злато, мъниста, сребро, мед и бронз. В зависимост от отделните етнографски области се наблюдават характерните  за тях елементи. Или само на главата или около кръста, или пък само около шията. Някъде се вграждат и в тъканите или в шевиците на самото облекло.

накитии украшения

Основните украшения, най-често изработвани от благородни метали, са  имали функционална и естетическа цел :

  • Пендари – това са висящите украшения под формата на монети, те са навързани на нанизи или прикрепени към колани, обеци или  друг вид аксесоари към традиционната дамска носия. Както народът казва : „мома без дрънчащи пендари не може“, тук се  има предвид, че няма да успее да си намери кандидат-жених. През периода на османско господство в нашето общество все още доминират силните патриархални отношения. По традиция, всяко семейство е демонстрирало социалния си статус чрез количеството злато което притежава. И най-ефектният начин за това са били  пищните и красиви женски накити и носии.
  • Пафти – или още чапрази, са  стилно украсени метални токи за колани. Те имат важна роля  на накити в българската женска народна носия. Пафтите заемат особено място в женската носия. Традиционно пафти се  носят само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Само омъжените жени могат да носят метални накити, през моминския период, накитите са основно от мъниста. Накитите имат и друга функция и предназначение – на тях се гледа като средства за защита от лоши очи и сили. По-специалното предназначение на колана и пафтите е било –  защита детеродните органи на жената.
  • Украса за глава – различни видове цветя, материи, платове, плитки и мъниста, вплетени със злато, сребро, бронз, мед в невероятни аксесоари за глава, неизменна част от традиционната българска народна носия. Изключително богата, украсата за глава също е имала за цел да покаже социалния статут на дадена девойка. Украсата може да бъде съчетана с кърпа ( Пиринска, Добруджанска, Родопска, Тракийска област) или с пера (Шопска област).                                         

Основен елемент в българския фолклор и носия е златото. Този благороден метал е бил символ на женската красота и богатство векове наред. Именно със злато са окичвали най-желаните моми сред всички.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.