С народна носия на работа в кметството

Всеки понеделник  кметицата на тутраканското село Шуменци, ще ходи на работа с народна носия.

Така тя е решила да отбележи българското председателство на Съвета на ЕС. В красив и автентичен традиционен костюм тя ще посреща и всички национални и официални празници на България.

с народна носия на работа.

Като родолюбива българка, тя  колекционира народни носии от региона  и предмети от бита и  българските традиции от десетилетия. Сбирката включва носии от Добруджанската етнографска област,  още капански и северняшки костюми, както и един тракийски. Събрала е и много стари битови кърпи. Кметицата разказва,  че съхранява  тези ценни народни  носии надиплени в няколко дървени ракли. В нейната колекция са още чакръци и чепкала, менци и стомни, хурки и стари ютии.  Желанието и е един ден, заедно със съпруга си да намерят и закупят къща и да я превърнат в етнографски музей. Там  да изложат  всичко, което са събирали с голяма любов и всеотдайност десетилетия наред.

На  Йордановден, тя за пръв път се облече в красива народна носия с бяла кенарена риза с автентични шевици и пъстротъкана престилка. Така тя поведе в селото традиционния за Богоявление ритуал. Също в народна носия , с бяла  риза с шевици и червен пояс, се облече и  съпругът й, който е  отец от Русенска епархия.

с народна носия на работа.

Преди няколко години  същата тази родолюбка представи ревю на български народни носии в Европейския парламент. Тя е и на хорото в Брюксел.

4 297 thoughts on “С народна носия на работа в кметството