Денят на народните будители – време за гордост и почит към духовните водачи на българите

 „И ний сме дали нещо на света,  и на вси  славяни книга да четат.“

Иван Вазов

Всяка година на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Имаме повод да си припомним, че  просветителите, хората на науката и литературата са изключително важни за израстването на всяка нация. Към тях  обаче трябва да прибавим бунтовниците, революционерите, борците за свобода, без които изобщо няма нация. И не само да им се поклоним дълбоко на тази дата, но да ни служат за пример всеки ден и във всяко наше действие. Това българите са осъзнали още през 1909 год., когато празникът се отбелязва за първи път в Пловдив. Заради голямата почит и уважение на народа към делото на всички българи допринесли за освобождението и просвещението, през 1922 година Денят на народните будители става  официален празник. Още преди това, хората показват своята почит, като кръщават улици на героите, а някои  канонизират за светци. Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, братя Миладинови, Иван Вазов, Васил Левски, Христо Ботев и още много са народните будители. С уважението  към тях  и преклонението пред тях нацията показва, че е израснала духовно след време на робство и войни. Комунистическият режим обаче отменя празника. През 1992 год.  той е възроден за нов живот.  

будители

И днес Денят на народните будители е жив и показва на младите хора кои са истинските ценности. В сутрешните часове беше издигнато българското знаме, след което Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.

Наградени бяха съвременни будители. Те са млади хора които работят в областта на науката.

Националната библиотека “Св.Кирил и Методий” обяви ден на отворени врати.

Денят на народните будители – време за гордост и почит към духовните водачи на българите

Актуално звучат думите на Паисий Хилендарски:

„О неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци.”

Да си  припомним днес част от “История славянобългарска” е важно и полезно. Много българи забравят корените си, други напускат родината, а има и такива които намират за маловажно да демонстрират своята идентичност във век на имигрантство, размиване на границите между държавите  и глобализъм.

Денят на народните будители – време за гордост и почит към духовните водачи на българите

Ние, българите обаче има за какво да се”‘хванем”, имаме  славни будители и не ни подхожда да се отричаме от род и родина.

Нашето знаме винаги ще се вее високо и гордо, заради хилядите достойни българи, които днес почитаме и заради усилията на всеки от нас да пази и възражда делото им.

77 thoughts on “Денят на народните будители – време за гордост и почит към духовните водачи на българите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.