Родна нишка -автентични народни носии

В рамките на празника на розата Стоян-Стайновата къща оживя. Тя посрещна гражданите и гостите на града с  изложбата на автентични носии, организирана от трио „Калина“. Изложбата се провежда за трета поредна година. През 2018 са показаха над десет нови премени от тракийско, Родопите, шоплука. Стремежът е постоянно да се обогатява и допълва колекцията с нови носии и накити. Акцент тази година в изложбата беше празнична носия от македонския край на повече от един век, с изключително богата везбена и сърмена украса.

Всички носии, които съставляват колекцията, са изработвани ръчно, от домашно тъкани платове преди повече от 90-100 години. Някои от тях са дори по-стари, шити през 19 век от по-груби домашни платове и бродирани с вълнени, естествено багрени конци. Една от най-старите носии в изложбата е венчална носия от врачанско, предавана в рода на една от организаторките.   

родна нишка 2 (1)

Всички носии имат история, тя е закодирана в шевиците, в богатството на шарките и в аксесоарите към всяка една от тях.

Повечето истории са се изгубили, но някои от тях са съхранени заедно с носиите, предавани от баба на внуци. Такава е родопската носия на Мария Стайкова от Широка Лъка, подарък от съпруга й.

родна нишка 2 (2)

Присъстващите имаха  възможност да научат за  техники за изработка на български народни носии. Сред тези техники са шиене на гайтани, бродерия „бикмѐ“. Шита в началото с копринен конец, а след това със сърма, шита дантела „кенѐ“ и други.

2 243 thoughts on “Родна нишка -автентични народни носии