Уникално красиви календари с български народни носии

Традиционни български облекла от различни области, представени по уникален начин и оформени в календари.

Темите са няколко, и все много впечатляващи : „Аз съм българче“, „Кюстендилски Мадони“ и  „Девойко, мари хубава“. Създадени са  от „Български корени“ и ни представят календари за 2018г.

Проекта е замислен от години и е реализиран сега, като по неповторим начин са вплетени традиционни български носии, красиви гледки и пейзажи от емблематични места в страната и прекрасни български девойки.

Вместо да седят в музеи и скринове, тези красиви носии, създадени от ръцете на български жени от цялата страна, ще живеят нов живот ще  ни радват от новите календари. Ние може би не си даваме сметка, но тези български  народни носии са истински уникати.

Девойките, които са облечени в тези носии за заснемане на календара са от различни области на България. Те са обикновени български момичета,  определени чрез кастинг. Интересна теория имат организаторите за подбора на тези девойки:

„Всяка носия си търси и си иска „своето момиче“. Понякога са снимани  няколко модела, докато се избере най-подходящия за съответния костюм.

 

„Девойко, мари хубава“

nosiia-triavna

 Този календар представя красиви български носии от различни краища на страната.Тези носии са истински и автентични и са  съхранявани в музеи на територията на България. Фона на който е снимана девойката , също ни напомня за красотата на родната природа.

 

Кюстендилски Мадони“ – е календара, посветен на големия български художник Владимир Димитров-Майстора по случай 135-годишнината от рождението му.

кюстендилски мадони

Календарът пресъздава  красиви български момичета от нашето съвремие, но  по начина, по който Майсторът е виждал техните баби и прабаби в кюстендилския край. Заснимани са от такъв ракурс от фотографа, както ги е виждал художника в своите емблематични картини.

 

„Аз съм българче“ е календар с изцяло детско  участие.

kalendar-nosii

Много от  снимките са направени  в архитектурния резерват „Жеравна“. Децата позират с интерес и желание, някои от тях  са съвсем малки – на годинка или две.

И в трите календара на „Български корени“ основното е  красотата на родината .

Те създават чувство на родолюбие и гордост. Допринасят за  съхраняването и възстановяването на българските традиции, българския бит и култура.

586 thoughts on “Уникално красиви календари с български народни носии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.