Цветна изложба на кукли в народни носии

Две уникални фигури – на Царица на розите и на Бай Ганьо с мускалите, дари на Карлово майсторката Румяна Герчева. Те са изработени специално за Града на Розите по технология  плъстене на вълна и ще се подредят сред атракциите на комплекс Старинно Карлово.

кукли с носии

По случай Празника на розите  в Бухаловия хан в Карлово е открита изложба на майсторката от Шумен. В нея тя представя новата си колекция, посветена на българските народни носии, както и първите скулптури от бяла плъстена вълна, които изобразяват начина на забраждане в различните етнографски области.

Румяна Герчева е изработила пет колекции от кукли в народни носии, като една от тях се намира в Токио. Била откупена от изложба в София. Нейни произведения са притежание на колекционери в Австралия и Германия.

Майсторката Румяна Герчева е била говорител в Радио Шумен.

След това работила в местната библиотеката – една от най-големите съкровищници на книги у нас. Един ден открива   Етнографията на проф. Христо Вакарелски с картата на фолклорните области. Цветовете на народните носии я пленяват завинаги. Тогава започва да ги изучава, да обикаля музеи, да се взира в сукманите, бродираните ризи, пъстрите тъкани престилки, и започва да бродира  малки късове от шевиците. Така иска да покаже това невероятно богатство на българския фолклор на света. Така се раждат нейните кукли и е щастлива, че хората ги виждат, харесват ги, а чрез тях преоткриват народното творчество.

5 thoughts on “Цветна изложба на кукли в народни носии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.