Най-голямата северняшка сватба в народни носии

Около 20 000 души ще станат свидетели на най-голямата северняшка сватба у нас. Влюбените младоженци Аделина и Билян са се състезавали  с още пет двойки, за да се венчаят в носии пред многохилядна публика. Те ще си кажат заветното „да“ на 24 юни по време на Национален фолклорен фестивал „Леденика“ край едноименната пещера във Врачанския Балкан.
Около 1200 гости ще седнат по стар стил на маси на земята. Те също трябва да са в народни носии, за да се пресъздаде едновремешният дух на празника.

Младоженците споделят, че такава сватба е тяхна сбъдната мечта.

северняшка сватба.

Аделина е от Лом, а Билян – от Плевен. И двамата са запленени от българските традиции и посещават почти всички такива събития. За тях този вид сватба е техният начин да покажат патриотизма си.
Преди сватбата е техният годеж, който протича според старинните обичаи във  възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца.
 Кметът на Враца Калин Каменов, облечен в народна носия, съобщи, че очаква третото издание на събор „Леденика“ да надмине предходните издания. „На 23 и 24 юни очакваме 20 000 гости. Миналата година съборът имаше огромен успех – 15 000 човека се стекоха край пещерата. Над 50 занаятчии от цялата страна ще присъстват, на масите на сватбата се чакат над 1200 гости. Повече от 70 групи от цялата страна ще се надиграват на откритата сцена“, обясни врачанският кмет.

Ще има нестинарски танци, мистичен тракийски обичай, отбелязване на Еньовден и още десетки любопитни събития.

1 282 thoughts on “Най-голямата северняшка сватба в народни носии