Пафти – украшение с магична сила и специално значение

Още в миналото българския народ е смятал, че пафтите имат апотропейна функция, т.е. притежават способността да отблъскват злите сили и да предпазват от лоши очи. Освен че им се приписват магически сили, те едновременно служат за закопчаване и украсяване на колана от носията на българската жена, който може да е тъкан или съставен от метални прешлени. Пафтите, особено по-големите, предпазват кръста на жената при тежка физическа работа, а също така и детеродните органи на българката. Всички тези функции са превърнали колана с пафти в предпочитан елемент на носията от Средновековието до Новото време.

pafti
Снимка: Регионален исторически музей Велико Търново

Пафти – произход и история

От превод на латински “pacta”, означава сключвам. В турския език етимологията е свързва с луксозно украшение. Другото наименование на пафта, което е по-широко разпространено, е чапрази.

Още през Първото българско царство чапразите се появяват у нас. Техният произход е труден за определяне. През Второто българско царство продължават да се използват масово. Тогава се установяват определените типове украса, форми, мотиви, които се превръщат в традиционни до началото на 20 век, когато носиите отстъпват мястото на модерното градско облекло. (вж. Бродерии и пафти или украшения за предпазване от зли очи)

Разцветът на пафтите, като завършек на народния костюм, е през 18 и 19 век. Този накит става се по-атрактивен и богато украсяван. Изработва се в почти всички области. Появяват се и много влияния, но основно остават създадените от Средновековието форми и мотиви. През втората половина на 19 век се обръща повече внимание на декоративните елементи и естетиката на пафтите, а апотропейното значение остава на заден план. Усъвършенстват се и се използват все по-сложни фини ювелирни техники – филигран и ажур. 

Форми, мотиви и изработка на пафтите

Обикновено пафтите представляват две плочки, на едната от която има кукичка, а другата е снабдена с брънка за закачане на кукичката. При някои от моделите може да се срещне прикрепена към кукичката щитче. Посредством него накитът в закопчано положение изглежда от три съставни части. Друг модел на украшението е съставянето му от повече на брой плочки, съединени посредством шарнири. (вж. Носия – древната защита срещу злите сили)

Относно формата, материала и изработката, пафтите са твърде разнообразни. Етнографът Евдокия Петева прави опит да систематизира и квалифицира чапразите. Разделят се на кръгли, продълговати, с форма на индийска палмета, със заоблени или извити нагоре краища. Начинът на изработка биват ковани, лети и филигранни, като използваната техника е най-често смесена.

Размерите на накитите могат да се срещнат от съвсем малки пафти с големина на плочката колкото монета, до размери 20-25 сантиметра в дължина или диаметър.

Мотиви и сюжети на пафтите

Този вид накит се отличава и с голямо разнообразие на декоративни мотиви и сюжети. Най-често срещани са флоралните мотиви и композициите от арабескови елементи – цветя, листа, клонки, гроздове или ягодови плодове. Например флорален мотив при пафтите в централната и северната част на България е ягодата. Могат да се срещнат и животински елементи като пауни, гълъби, змии, двуглави птици. Поради голямата повърхност за ювелирна обработка, на някои от пафтите могат да се видят цели библейски сцени – Възкресение, Благовещение и Рождество. Материалът, от който се изработват пафтите, е най-често мед, бронз или друг метал, който след това се посребрява или позлатява. При оцветяването, позлатата се примесва с живак, а отделните детайли са емайлирани. Могат да бъдат допълнително украсявани с апликации от седеф, кост, рог или с инкрустации на камъни и стъкло. (вж. Видове народни носии – красота, преминала през времето)

В миналото пафтите са били носени само от омъжените жени, след като ги получат като подарък при годежа или сватбата. Тъй като само омъжените жени са носели метални накити, а девойките носили основно накити от мъниста. Те също са играели роля на символ за статуса на девойката. Накитите са като защитно огледало, което отблъсква лошите сили.

 

Ако искате да се почувствате защитната сила или да се потопите в магията на българското изкуство, разгледайте някоя от нашите ризи с автентична българска шевица на сайта Народни Носии!

 

265 thoughts on “Пафти – украшение с магична сила и специално значение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.