Български поговорки – четиво за цял живот

Български поговорки - четиво за цял живот
„Хитър Петър“ (1960)

Българските поговорки учат и забавляват всеки, който реши да вземе от тях мъдростта на цял един народ. Те не са минало, точно обратно, употребява ме ги  и днес. Даже не осъзнаваме че произнасяме български поговорки – до такава степен сме свикнали с присъствието им в нашия речник и начин на изразяване. Или както казва една българска поговорка – “Докато е жив човек ум събира и пак без ум умира”.

 

Българските поговорки са част от народното творчество, събирано през годините, синтезирано и предавано до днес. То не само ще пребъде, но се развива и сега. Поговорките се предават от човек на човек, докато станат уникална фрази, като тези например – “Език кости няма, но кости троши” или “Доброто се забравя, но злото никога”.

Няма по-голяма мъдростта от народната.Тя се оглежда в българските поговорки. “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. И сега е така. Кажете, че мъдростта има давност! Точно обратното, а примерите са толкова много и всички могат да бъдат илюстрирани с българските народни поговори.

“От работа тежко, без работа още по-тежко.” Колко съвременно звучи и това – “Залудо работи,залудо не стой”, или “Работи така, като че ли ще живееш сто години, а живей така, като че ли ще умреш утре.” “Искаш ли голяма лъжица, вземи си голяма лопата”, “Работата на ум учи” и още много, много.

Български поговорки - четиво за цял живот
„Хитър Петър“ (1960)

Избрах да започна с темата за работата, отразена в българските поговорки, защото светът се движи чрез нея. И защото трудолюбието не е останало в минало за народа ни, както се опитват да ни внушават в последно време.

 

Една друга тема, широко застъпена в народните поговорки, е свързана с отношенията между младите хора, любовта и брака. И въпреки че нещата са се променили много в днешно време, поговорките съдържат истина и много мъдрост.

 

А колкото и да е странно, има български народни поговорки, които не подхранват самочувствието ни, а точно обратно. Но и те са полезни, защото дават друга гледна точка и също ни карат да помислим. Как ви звучи това: „Преклонена главица, сабя не я сече“ – мъдрост, която подозирам, че е останала от робството. Тя ни казва да не надигаме много глава, да си траем, да не изказваме мнение, за да се съхраним.

Има и други, които са в тази посока. „Мълчанието е злато.“ Ти няма да оправиш света, революциите не са за теб.

Изумява ме също и тази мъдрост – „Крушата не пада по далеч от дървото“. Тя като че ли не дава много възможност за промяна – откъдето произхождаш – там ще останеш. Шансовете да бъдеш различен, са много малко… Казва го и тази поговорка;

„Всяка жаба да си знае гьола.“

Но да погледнем и с към смешното и забавното в българските народни поговорки. Ето някои от тях: „Акъл — море, глава — шамандура.“ Или „Глава има, ама в главата няма.“

 

„Мий магаре със сапун, да загубиш и сапуна и труда.“

„За две пари яйце ще снесе, пък за сто гюрултия ще вдигне.“

„Когато цъфнат налъмите.“

„Луд умора няма — само се поти.“

 

„До 25 години човек се жени сам, до 30 години го женят роднините му, а от 30 нагоре го жени цялото село.“ И като сме на темата за женитбата, още нещо което е казал народният гений: „Жената знае. Дай мъжо, а не дай боже“.

 

Българските поговорки наистина са четиво за цял живот, но при едно условие – да ги разбираш, да се учиш от тях и да се радваш на народите творци. Можеш също да бъдеш един от тях. Защото процесът не свършва тук и сега. Развитието на оригиналната мисъл движи света. Ако не е така, ще си останем като магарето, което отишло на хаджилък, но пак се върнало… магаре.

 

Избрах да завърша с някои от най-любимите за мен поговорки, които бележат живота на всички нас. Според мен те са:

„Блага дума железни врата отваря.“

„Богат е който е здрав.“

„Доброто се забравя, злото никога.“

„Времето е най големият критик, то ще покаже кой е прав кой е крив.“

 

Изберете и Вие любимите си български народни поговорки и ги споделете с нас на сайта на Народни Носии!

5 thoughts on “Български поговорки – четиво за цял живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.