Японски танц под звуците на гайда и родопска песен

Уникалното събитие е по повод откриването на  традиционните Дни на японската култура

Българските традидни на японската културации бяха част от откриването на Дните на японската култура у нас. Те се провеждат в София за 28 път. И винаги изненадват не само с представянето на японската култура, но и с поредния реверанс към българските традиции. Така беше  и тази година.

Присъстващите на откриването на изложбата на японски тъкани в стил юдзен с 300 годишна история и традиционни тетрадки уатоджи, видяха и още нещо уникално. Японски танц беше изпълнен под звуците на гайда и родопска песен с мощния глас на  Валя Балканска. Хармонията на единия народ и силата на другия се сляха в едно. И магията се случи, защото е заложена и в двете изкуства. Така японците  за пореден път подходиха нетрадиционно, въпреки че толкова много уважават традициите.

 

японски танц

Връзката между българи и японци е стара, но никога до сега наши народни песни не са били съчетавани с класически японски танц с ветрило и то изпълнен от мъж.

Дори Аои Ямагиши, която е дипломат в посолство на Япония у нас, остана изумена от хармонията между двете култури, които са толкова различни. Тя изрази възхищението си от умението на японеца да представи уникалния си танц, а Валя Балканска да го “придружава” с космическия си глас.

японски танц

Впечатлен от събитието е и н. пр. Масато Ватанабе – посланик на Япония у нас.Той споделя, че е приятно изненадан от присъствието на толкова много хора на изложбата и се радва на техния интерес към културата на неговата държава.

Силно  присъствие на българските традиции – това беше акцентът на таз годишното откриване на Японските дни на културата.

Те правят по осезаема близостта на двата народа и градят бъдещето, но без да забравят миналото.

 

126 thoughts on “Японски танц под звуците на гайда и родопска песен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.